Opvoeden van de pup

 1. Home
 2. Opvoeding van de pup
Maks Doggies opvoeding van de pup

Maks Doggies

Pup mee naar huis

Zodra de pups oud genoeg zijn om naar hun nieuwe eigenaar te gaan, meestal zo rond de zeven weken, kunt u uw nieuwe huisgenootje gaan halen. De meeste fokkers geven u een voedingslijst mee, dat wil zeggen richtlijnen voor wat, hoeveel en hoe vaak u uw nieuwe huisgenootje het beste eten kunt geven. Vaak krijgt u een zakje voer mee dat de pup bij de fokker gewend was. Betreft het een hondje met een stamboom dan zal de fokker u nog geen stamboom mee kunnen meegeven, omdat deze meestal pas enkele weken later bij de fokker arriveert. Van de raad van beheer ontvangt u het registratie bewijs.
Verder zal uw hond meestal gechipt zijn; dit hoort in ieder geval zo te zijn als het een hondje met stamboom betreft. Ongechipte hondjes kunnen nooit een stamboom krijgen, ook niet in een later stadium.

Wat u verder nog mee dient te krijgen is het entingsboekje. Hierin staat aangetekend wanneer en waartegen uw puppy is ingeënt en wanneer deze entingen herhaald moeten worden. Serieuze fokkers werken in toenemende mate met een koopcontract, waar in alle rechten en plichten van de fokker en de nieuwe eigenaar zijn opgenomen. Lees het contract goed door en vergewis u ervan dat de inhoud redelijk is, voor u tekent.

 

Maks Doggies

Eerste Nacht

Zo zonder moeder, broertjes en zusjes is een eerste nacht heel moeilijk. Uw pup is niet erg gelukkig en zal niet zonder meer willen gaan slapen. Wij hebben hele goede ervaring om ze de eerste week in een bench naast het bed te laten slapen op kranten met daarover een handdoek. Wordt uw pup in de loop van de nacht onrustig, dan kunt u met een korte aai de pup gerust stellen. Het kan ook zijn dat een pup een plasje wil doen, ga er dan mee naar buiten en als het gelukt is prijs ze dan uitbundig. Ga daarna allebei weer slapen. Het is voor beiden wennen. Na drie dagen tot een week zal de pup gewend zijn en uw nachtrust niet meer verstoren.

Maks Doggies opvoeding van de pup
Maks Doggies opvoeding van de pup

Maks Doggies

Zindelijk Maken

Vooruit….. laten we beginnen met iets wat u waarschijnlijk zeer belangrijk vindt: zorgen dat het hondje uw boel niet (al te lang) bevuilt. We nemen aan dat u geduld heeft en een positieve houding, want anders was u aan deze klus niet begonnen, nietwaar? Elk jong wezen moet leren beheersing te krijgen over zijn blaas- en darm spieren. De een heeft sterke spieren, maar is niet zo vlug van begrip. De ander is slim, maar ja, die domme baas snapte niet vlug genoeg waarom hij zo heen en weer liep te drentelen….. We willen maar zeggen: een tijd waarbinnen uw pup zindelijk moet zijn is niet aan te geven.

Naast bovengenoemde individuele factoren ligt dit ook aan uw eigen aanpak. Hoe meer u de eerste tijd met de pup naar buiten gaat om hem de gelegenheid te geven iets te ‘presteren’ (waarna u de gelegenheid heeft om hem uitbundig te prijzen hiervoor), des te vlugger zal het gaan. Toch zijn er wel wat hulpmiddelen. Onmiddellijk uitlaten na een flinke slaap geeft bijna altijd resultaat. Ook kort na het eten is dit aan te bevelen. Een typische aanwijzing voor hoge nood is als de pup (soms met de neus op de grond) zenuwachtig rondscharrelt! Vlug oppakken die hoop hond! Anders wordt het een hoop………juist!

Probeer de eerste tijd steeds naar dezelfde plek te gaan waar hij al eerder iets gedaan heeft. Laat u niet overal heen sleuren, maar manoeuvreer hem aan de lijn zachtjes in het rond op die plek. Geef hem verder geen aandacht, want dan vergeet hij wat hij van plan was. Een jonge pup is zeer snel afgeleid. Doet hij toch wat in huis, ruim dit dan op als hij het niet ziet en maak de plek reukloos! Dit om te voorkomen dat hij gaat denken dat die bewuste plek zijn “WC”is. Straf hem niet, mopper niet op hem, negeer het voorval. Zorg dat hij ’s nachts op een plek verblijft waar een ‘ongelukje’ geen kwaad kan. Elke 2 uur eruit is ook geen pretje. Bent u van mening dat hij zo snel mogelijk ook ’s nachts zindelijk moet worden, dan kost dat u een ‘gebroken’ nachtrust. ’s Avonds na 8 uur geen drinkwater meer verstrekken versnelt de procedure aanzienlijk.

Maks Doggies

Uitlaten

De eerste paar dagen dat de pup bij u is, zal uitlaten voornamelijk gericht zijn op het zindelijk maken en om het hondje te laten wennen aan zijn naaste omgeving. De uitjes zijn kort en dat is maar goed ook. Niet alleen lichamelijk zijn al deze nieuwe dingen ontzettend vermoeiend voor zo’n jong dier, ook geestelijk heeft het heel wat te verwerken.

Het is verstandig om de pup constant een zachte en dunne leren halsband om te laten houden. In het begin zal hij voortdurend proberen het af te krabben, maar al spoedig went hij eraan. Als u het bandje alleen omdoet voor het uitlaten, zal de pup voortdurend trachten zich al krabbend van dat nare ding te ontdoen. Van lopen aan de lijn komt dan helemaal niets. Nu moet u zich hier de eerste paar weken toch al niet teveel van voorstellen. Sommige pups worden helemaal panisch als ze merken dat u via die lijn macht over hen heeft en springen alle kanten op, behalve de uwe!

Weer andere imiteren een ezel en zetten de voorpoten schrap: zij zijn niet van plan ook maar 1 stap te doen zolang u de touwtjes in handen heeft. Dit probleem is eenvoudig op te lossen. U bevestigt de lijn aan de halsband en om de kop van de pup. U zet hem pas weer neer als u op een veilige plek bent. U houdt de lijn niet vast, maar laat deze achter hem aanslepen. Als hij dan vrij rondscharrelt pakt u ongemerkt de lijn op en loopt met hem mee. Al spoedig is hij gewend aan de lijn en kunt u hem – door middel van uw stem – meelokken. Daarna is de lijn op zich geen punt meer en kunt u hem vanuit huis aan de lijn meenemen. Hier alvast een opmerking over de toekomstige training: laat hem nooit de lijn dragen of in de lijn bijten als hij aan de lijn zit.

Het contact baas/hond wordt hierdoor geremd. Jonge honden groeien als paddenstoelen! Ze schieten uit de grond. Groeien kost heel veel energie en net als baby’s hebben ze de eerste tijd veel slaap nodig. U mag hem dus niet teveel vermoeien. Als u de pup heeft uitgelaten en hij – thuisgekomen – als en zoutzak op zijn plaats in diepe slaap valt, bent u te ver gegaan! Jonge, wilde honden in de natuur blijven het eerste half jaar van hun leven op 1 en dezelfde plek. Daar wordt gespeeld en gedold en gegroeid in de zon. Lange wandelingen zijn de eerste negen maanden taboe, evenals trappen op- en aflopen en auto’s in- en uitspringen.

De gewrichten zijn nog niet sterk genoeg om al deze bewegingen goed op te vangen. Niet toegestaan dus! Trappen lopen zoveel mogelijk vermijden of de hond dragen. En in, maar vooral uit de auto tillen tot een leeftijd van ca. 9 maanden. En toch moet hij – juist in die eerste periode – aan allerlei indrukken worden blootgesteld.

Maks Doggies opvoeding van de pup

Maks Doggies

Uitlaat schema

Vaak wordt de vraag gesteld hoe vaak en hoe lang de pup en later de jonge hond nu per dag moet worden uitgelaten. We hopen dat u aan onderstaand overzicht een leidraad heeft:

Van 7 tot 12 weken:

 • ’s morgens zo vroeg en ’s avonds zo laat mogelijk
 • elke keer na het eten
 • elke keer onmiddellijk na het ontwaken uit een dutje.

Gemiddeld komt dit neer op uitlaten om de 2 uur met uitzondering van de nacht. Van al deze uitjes kunt u drie tot vier keer 10 minuten met hem buiten lopen. Draagt u hem of zit u ergens op en bankje, dan kunt u dit opvoeren tot 1 keer een half uur.

Van 12 weken tot 6 maanden:

 • Zoveel keren kort als nodig is voor de zindelijkheidstraining…..
 • Echt uitlaten kunt u nu opvoeren naar 3 keer een kwartier of 1 keer een kwartier en 1 keer een half uur per dag.
 • Als u ergens bent waar hij kan rusten, dan hoeft u het met de tijd natuurlijk niet te nauw te nemen.

Van 6 tot 9 maanden:

 • Nu is hij helemaal zindelijk. Uitlaten voor de plas of hoop moet nu 4 tot 5 keer op een dag.
 • Hij moet dagelijks 1 keer een kwartier en 1 keer een half uur lekker kunnen rennen en dollen.

Vanaf 9 maanden:

 • 4 tot 5 keer per dag uitlaten, waarvan 2 keer een wandeling van ongeveer een half uur.

Maks Doggies

Socialisatie

Een deel van het socialiseren heeft plaatsgevonden bij de fokker, die uw puppy hopelijk kennis heeft laten maken met het dagelijkse leven in huis met veel verschillende mensen en kinderen. Het is nu aan u om de resterende socialisatieperiode (die loopt tot ongeveer de 15e week) zo goed mogelijk te besteden.

De zogenaamde socialisatie, het wennen aan alle facetten van onze mensenmaatschappij, moet “nu”, terwijl hij nog pup is, gebeuren. Dat wat uw hondje nu leert kennen op een positieve manier zou hij in zijn latere leven neutraal of positief tegemoet treden. Zou dat niet gebeuren, dan voelt hij zich straks als volwassen hond niet op zijn gemak in de grote wereld, doch alleen op die plaatsen en in die situaties die hem bekend zijn.
En dat wilt u niet! U wilt een vrolijke en vrije hond vol levenslust en zonder angst. U kunt dit oplossen door hem in de armen een poosje te dragen. Wissel dagelijks van omgeving. Ga op marktdag de markt over, blijf staan kijken bij voetballende kinderen. Wacht met de pup op uw arm bij een spoorwegovergang tot de trein is gepasseerd. Zoek een drukke verkeersweg en laat het vrachtverkeer aan hem voorbij denderen. Laat hem kennismaken met liften, schuifdeuren, andere dieren, kinderen, etc. Overdrijf het niet: twee of drie indrukken per dag zijn al voldoende. Straal uit naar de hond dat alles wat hij ziet de normaalste zaak van de wereld is. De pup ziet u als grote voorbeeld.

Een van de belangrijkste facetten in de opvoeding is consequentie, iets wat u niet toestaat moet u dan ook nooit toestaan en andersom. Bedenk met de andere huisgenoten waar u de lijn trekt en wijk daar niet vanaf. Neem hem als het even kan dagelijks mee in de auto naar een andere omgeving. Hij zal ervan genieten. Maar houdt de uitstapjes kort. Moet u de pup voor korte tijd alleen in de auto achterlaten ( bijvoorbeeld voor een boodschap in een winkel waar geen honden zijn toegestaan), doe dan zijn halsband af. Zo is er geen mogelijkheid dat hij aan zijn halsband blijft haken en zichzelf ophangt. Natuurlijk doet u de ramen op een kier en laat u hem niet in de auto achter bij warm weer.

Wilt u een hond die erg op u aantrekt? Dan moet u hem in het begin – zo tussen de zevende en dertiende week – niet teveel met andere honden laten spelen. Dat heeft 2 redenen. Ten eerste heeft hij de volledige inentingen nog niet gehad en is infectiegevaar niet ondenkbeeldig. Ten tweede hebben wetenschappers uitgedokterd dat een pup die in deze periode overwegend contact met mensen heeft, mensgerichter zal reageren.
Overigens: vanwege infectiegevaar is het verstandig om de eerste tijd plaatsen waar veel honden worden uitgelaten te vermijden. Dit om de doodeenvoudige reden dat het op zulke plaatsen wemelt van de hondenpoep. Ook al komt uw pup dan geen hond tegen. Zijn natuurlijke neiging om aan elke hoop te snuffelen levert gevaar genoeg op! Ten derde: niet alle volwassen honden zijn zo vriendelijk, sommige zijn zelfs agressief en zo’n ervaring op jonge leeftijd maakt de pup bang voor zijn soortgenoten. Kent u de andere hond goed, dan is er geen bezwaar

Maks Doggies opvoeding van de pup

Maks Doggies

Pup en Voeding

Pups krijgen een speciaal menu. Ze hebben energie nodig voor lichaamsonderhoud en groei, en activiteiten. Een jonge pup heeft daarom twee tot drie keer zoveel voer nodig als een volwassen hond van hetzelfde gewicht. Het beste voer is speciaal puppyvoer. Dat is beter afgestemd op wat een puppy nodig heeft aan calorieën, eiwitten en mineralen, zoals calcium en fosfor dan voer voor volwassen honden.

De juiste hoeveelheid is afhankelijk van het soort voer; volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Het geven van teveel voer veroorzaakt diarree. Op de leeftijd van twee maanden hebben pups vier tot vijf kleine maaltijden per dag nodig. Zijn ze drie maanden, dan krijgen ze drie maaltijden per dag. Tegen de tijd dat ze een jaar oud zijn, krijgen ze dagelijks nog maar één of twee maaltijden. Een goede fokker zal u goed advies, en meestal wat voer, meegeven voor de pup.

Maks Doggies

Bench

Inklapbare metalen hondenkenneltjes kunnen makkelijk van de ene kamer naar de andere worden verplaatst. Een pup leert er zindelijkheid in en het kan ook dienstdoen als ‘hol’ van een hond, waarin hij kan slapen en zich veilig voelt. Wat zindelijkheid betreft: een hond bevuilt nooit willens en wetens zijn nest ofwel het kenneltje. Ook kunt u hem er af en toe in opbergen als u even weg moet. Zorg ervoor dat uw hondje voldoende speelgoed in zijn kenneltje heeft.

Maks Doggies opvoeding van de pup
Maks Doggies opvoeding van de pup

Maks Doggies

Huis regels

Gelukkig voor de hond kent elk huisgezin zijn regels. Want zonder regels voelt een hond zich ongelukkig. Hij is namelijk een roedeldier bij uitstek en voelt zich beslist niet op zijn gemak als hij niet weet waar hij aan toe is. Er kunnen dan 2 dingen gebeuren:

 1. Hij wordt een onzekere hond en trekt zichzelf terug. Contact is moeilijk te maken.
 2. Hij tiranniseert het gezin. Contact is alleen mogelijk als zijn zin wordt gedaan.

U zelf maakt uit wat uw hond in huis wel of juist niet mag. Daar heeft u zelf de last of het gemak van. Er zijn mensen die het gezellig vinden als hun hond het spreekwoord “als een hondje achter je aan lopen” letterlijk toepast. Zo zijn er ook mensen die hun bankstel welwillend ter beschikking stellen aan vermoeide hondenlijven. In heel wat gezinnen heeft de hond voorts geen vaste plaats. Men accepteert dat en stapt doodeenvoudig over hem heen. Tegen de baas en zijn medebewoners of bezoek opspringen hoort ook bij dit rijtje. De doorsnee-mens echter wil graag een opgevoede hond, hij wil niet het risico lopen te struikelen over een hond die gewend is zomaar ergens te gaan liggen en hij voelt er evenmin voor een lelijke smak te maken door een al te onstuimige begroeting bij thuiskomst of opstaan. Het bankstel heeft hij voor zichzelf en zijn gezin gekocht en niet voor de hond.

Maks Doggies

Jong Geleerd

De beste tijd om dit een pup te leren is “nu”. Dat wil zeggen: al deze dingen zijn verboden vanaf het moment dat de pup of hond zijn eerste stappen in uw huis zet! Hem eerst zijn gang laten gaan en de kans geven allerlei ongewenste of “slechte gewoonten” te laten ontwikkelen, kost u straks veel meer tijd en energie, dan het geval is als u hem onderstaande “spelregels” van begin af aan bijbrengt. Dat wil zeggen:

 1. De hond krijgt in huis op de grond een vaste plaats toegewezen om te liggen (dit hoeft niet per se dezelfde plaats te zijn als voor de nacht). Bij voorkeur zoekt u hiervoor een plek vanwaar hij direct bij het gezinsgebeuren betrokken is, zonder “in de loop” te liggen.
 2. U moet niet toestaan dat de hond zonder uw toestemming van zijn plaats komt.
 3. Opspringen tegen wie dan ook is taboe.
 4. Bedelen om eten wordt niet toegestaan.
 5. Blaffen – behalve kort bij bezoek- wordt niet op prijs gesteld.
 6. Alleen thuisgelaten moet de hond stil zijn en de boel niet vernielen.

Het is nogal wat, zult u zeggen. En wij zijn de laatsten om dat te ontkennen. Daarom geven wij u enige tips hoe u dit zou kunnen aanpakken. Allereerst: niemand verwacht dat uw pup al deze dingen binnen een week of een maand perfect kan. Als dat u zou lukken, heeft u waarschijnlijk een zielig hoopje hond over, dat niet meer spontaan reageert en niet meer jong durft te zijn. Gun hem en uzelf dus wat tijd.

Maks Doggies opvoeding van de pup

Maks Doggies

Hond Alleen Thuis

Het is heel normaal en natuurlijk dat honden niet graag alleen zijn. Een hond is een sociaal dier dat van oorsprong in groepen (roedels) leeft. Wel kan door middel van training worden bereikt dat de hond het alleen zijn accepteert als een “normaal” onderdeel van zijn leven.

Uitingen van verlatingsangst zijn onder meer vernielen, onzindelijk zijn en janken en blaffen wanneer de hond alleen thuis is. Weet u niet zeker hoe uw hond zich gedraagt wanneer hij alleen thuis is, dan kunt u een keer een video-opname maken terwijl u weg bent. Aan de hand van de opgenomen beelden en geluiden krijgt u zo een indruk van het gedrag van uw hond. U kunt dit ook doen wanneer uw hond zich “misdraagt” wanneer hij alleen is, maar u niet zeker weet of dit al dan niet met verlatingsangst te maken heeft. Aan de hand van de opgenomen beelden en geluiden kunt u dan wellicht vaststellen of de hond al dan niet een nerveuze indruk maakt.

Afhankelijk van het karaktertype van de hond, zijn eerdere ervaringen in dit verband en nog een aantal zaken die later aan de orde zullen komen, is deze training een meer of minder gemakkelijke opgave. Wanneer er sprake is van heftige stress bij de hond zodra hij alleen thuis moet blijven, dan doet u er zondermeer verstandig aan om bij de training van de hond de hulp van een professionele gedragsbegeleider in te roepen. Gaat het om een hond die niet zo goed alleen kan zijn zonder dat er sprake is van veel stress, of gaat het om een puppy die u het alleen kunnen zijn wilt leren, dan kunt u de volgende trainingstips wellicht gebruiken:

Leer de hond de oefening AF en BLIJF (hoe dit kan op basis van beloning, kunt u leren door het volgen van een goede gehoorzaamheidscursus met uw hond). Eén van de “trucs” die u in combinatie met de oefening AF en BLIJF kunt gebruiken, is een trommeltje met hondenkoekjes. Zodra u de oefening gaat doen, staat dit trommeltje op de grond vlak bij de hond. Zodra de hond lang genoeg is blijven liggen, geeft u hem VRIJ (dit commando betekent “einde oefening”), u maakt direct het trommeltje open en geeft de hond een hondenkoekje.

Het blijven liggen wordt stapje voor stapje opgebouwd. Eerst is 5 seconden, waarbij u bij de hond blijft staan voldoende. Dan werkt u toe naar 10 seconden, waarbij u een paar passen bij de hond wegloopt. De hond moet stapje voor stapje leren om steeds langer te blijven liggen, terwijl de afstand tot u steeds groter wordt. De eerste tijd blijft u in dezelfde kamer als de hond en in het zicht van de hond. Daarna gaat u door de deuropening naar een ander vertrek, maar de deur blijft nog open en u bent binnen een paar tellen weer terug in de kamer. Dan blijft u steeds langer uit het zicht van de hond, uiteindelijk ook achter een gesloten deur.

Iedere geslaagde oefening wordt afgesloten door uw signaal VRIJ en direct daarna een koekje uit het trommeltje. Bij iedere niet-geslaagde oefening (de hond komt voortijdig van zijn plaats) brengt u de hond rustig maar vastbesloten terug naar zijn plaats en doet u de oefening opnieuw. Als de oefening vaak niet slaagt, dan is dat een teken dat u de oefening te snel opbouwt (u wilt te snel te veel). In dat geval kunt u het beste een stapje terug doen in de opbouw (u maakt de oefening eerst weer gemakkelijker totdat het telkens weer goed gaat en bouwt vanaf dat punt de moeilijkheidsgraad weer op). Het trommeltje heeft bij veel honden een soort magische uitwerking. Gedurende uw afwezigheid staat het bij de hond als een soort symbool dat uw terugkomst en de daarop volgende beloning garandeert. Het trommeltje maakt de oefening voor de hond leuk en “helpt hem daaraan herinneren” wanneer u langer weg bent. Het trainen op de oefening AF en BLIJF kan worden gecombineerd met het wennen aan een bench (kamerkennel).

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de hond gedurende de periode dat u de training opbouwt, niet langer alleen kan zijn dan het trainingsschema op dat moment toestaat. Dit betekent dus dat, wanneer u in deze periode weg wilt of moet, u de hond zult moeten meenemen of dat u voor hem een vertrouwde “oppas” laat komen.

Overige tips in het kader van het leren alleen zijn:
Geef uw hond speelgoed dat speciaal bedoeld is om de hond zich in zijn eentje te laten vermaken. Bijvoorbeeld een KONG of een Activity Ball. Deze speeltjes kunt u vullen met lekkers, zodat uw hond zich niet hoeft te vervelen. Door zich te concentreren op het bemachtigen van het lekkers heeft hij ook minder “de tijd” om zich druk te maken over het feit dat hij alleen is!

Wanneer uw hond al zenuwachtig wordt als hij denkt dat u straks weggaat (bijvoorbeeld wanneer u uw sleutels pakt, uw jas aan doet e.d.) doe dan regelmatig alsof u weggaat zonder het echt te doen. Trek uw jas aan en even later weer uit. Pak regelmatig uw sleutels op, loop naar de voordeur en kom weer terug. Door dit regelmatig te doen leert u uw hond om minder gevoelig op dit soort signalen te reageren. Besteed geen aandacht aan het gedrag van uw hond tijdens dit soort oefeningen.

Maak van uw vertrek en van uw thuiskomst geen “drama”. Hoe meer u zelf uitstraalt dat het volkomen normaal is om weg te gaan en weer terug te komen, hoe sneller uw hond dit ook zal accepteren! Het slechtste dat u kunt doen is uw hond troostend toespreken als u weggaat. U bevestigt daarmee immers dat het heel erg is voor hem!

Straf uw hond nooit wanneer u bij thuiskomst vernielingen of de gevolgen van onzindelijkheid aantreft. De hond kan uw straf niet in verband brengen met wat hij heeft aangericht, maar zal de straf koppelen aan het feit dat u thuiskomt en hij u wil begroeten! De symptomen van verlatingsangst/stress verergeren zelfs vaak wanneer de hond naderhand gestraft wordt. Immers, alleen thuis blijven wordt voor de hond steeds stressvoller (gezien de verwachte straf bij thuiskomst van de baas). Veel eigenaren denken dat hun hond wel degelijk weet dat hij “fout” is geweest maar dit is niet het geval! Het feit dat hij mogelijk “kruiperig” doet wanneer u thuiskomt is een uiting van onzekerheid en het proberen te vermijden van straf door zich onderdanig te gedragen. Waarvoor hij (mogelijk) gestraft zal worden is de hond echter niet duidelijk! Bedenk bovendien dat een hond die lijdt aan verlatingsangst niet vernielt of onzindelijk is om u te pesten, maar dat het uitingen zijn van een hoge mate van stress.
Sinds kort is er een medicijn op de markt dat speciaal bedoeld is als ondersteuning bij de gedragstherapie voor honden met verlatingsangst. Dit middel heet Clomicalm. Overleg desgewenst met uw dierenarts over de toepassing van het middel. Ook kan gedragstherapie m.b.t. verlatingsangst zeer goed ondersteund worden met Bach Bloesem Remedies. Bach Bloesem Remedies zijn natuurlijk, volkomen onschadelijk en zeer effectief gebleken!

Maks Doggies opvoeding van de pup

Maks Doggies

Omgang Kinderen en Dieren

Kleine kinderen – of ze nu tot uw gezin behoren of op bezoek komen – moet u nooit alleen bij een hond laten. Ook niet bij een pup! En hond blijft een hond en kan soms heel anders reageren op het gedrag van een kind dan u verwacht. Zorg dat u altijd een oogje in het zeil kunt houden om in te grijpen. Uiteraard voorkomt u dat een kind de hond plaagt. Kinderen bedoelen dat meestal niet zo, maar voor de jonge hond en vooral de heel jonge pup kan het een trauma opleveren, dat hij zijn hele leven niet meer vergeet. Om deze laatste reden is het ook beter, dat u de kinderen niet met de hond buiten laat lopen zonder uw toezicht. Kinderen moeten leren dat, als de hond op zijn plaats ligt zij hem met rust moeten laten. De hond op zijn beurt moet leren dat speelgoed van de kinderen niet van hem is en dat hij niet ongevraagd “mee” mag spelen. Loopt hij rond met speelgoed, ruil het dan met een van zijn eigen speeltjes of een bot.

Sommige pups hebben de neiging kinderen ( en ook volwassenen) tijdens het spel te bijten. De tandjes zijn klein maar vlijmscherp en leuk is dit niet. Voor dit een gewoonte wordt, moet u hem dit afleren. Op het moment dat hij bijt pakt u onmiddellijk zijn onderkaakje, vouwt zijn lippen naar binnen over zijn tandjes en drukt zo zachtjes zijn lip in zijn tanden. Hierbij zegt u op scherpe toon “FOEI”. Een tik op de rug van de neus vergezeld van het woord “FOEI” helpt ook deze nare gewoonte af te leren. Andere huisdieren moeten door de pup worden genegeerd. U mag niet toestaan, dat hij achter uw poes of kippen aangaat! Niet in huis en ook niet buitenshuis. Als u daar onmiddellijk na aankomst van de pup mee begint zal dit verder geen problemen geven. Hij is dan nog te klein om sneller dan u te zijn. Zodra hij aanstalten maakt achter een ander dier aan te gaan jagen, verbiedt u dit met een scherp “NEE”. Stopt hij zijn actie, dan wordt hij uitbundig geprezen. Gaat hij door dan moet u er achteraan en het hem beletten. Afleiding of hem ergens anders neerzetten waar hij deze streken niet uit kan halen, zonder dat u kunt ingrijpen, voorkomen dat deze gewoonte zich kan ontwikkelen.

Maks Doggies

Honden taal

Begrijpt u wel, dat de hond in principe de inhoud van een woord niet begrijpt. Als u bijvoorbeeld het commando “ga” gebruiken wilt om de hond bij u te roepen, dan kan dat! Het lijkt ons alleen niet zo logisch. De hond zal er geen moeite mee hebben, maar u des te meer. Uw leven lang bent u eraan gewend, dat bij het woord “ga” iemand van u vandaan gaat in plaats van op u af komt. Elke keer als u de hond roept, zult u eerst moeten bedenken welk woord u daarvoor ook alweer had bestemd. Dit is een van de redenen, dat de meeste bevelen aan honden door iedereen hetzelfde wordt gekozen. Daarnaast wint het bevel aan kracht als het uit één lettergreep bestaat. En het ene woord mag qua klank niet op het andere lijken. U kunt uw hond bijvoorbeeld beter niet de naam “blaf” geven, want dat lijkt teveel op “af”. Bij het geven van een naam moet ook gelet worden op de reeds bestaande namen in het gezin. Voor een hond klinken “Hobby” en “Tommie” hetzelfde. Wat zijn nu die magische woorden, waar u uw hond mee kunt manen?

 • Af: dit gebruikt u als u wilt dat uw hond gaat liggen
 • Zit: dit gebruikt u als u wilt dat uw hond gaat zitten
 • Plaats: dit gebruikt u als u wilt dat uw hond thuis op zijn eigen plaats gaat liggen
 • Blijf: dit is een ondersteuning voor de 3 bovengenoemde commando’s
 • Kom hier: dit is duidelijk, u wilt dat de hond bij u komt
 • Volg: hier bedoelt u mee, dat de hond naast u meeloopt, zowel los als aan de lijn
 • Aan de voet: om de hond duidelijk te maken, dat u wilt dat hij zich aan uw linkerkant opstelt
 • Sta: nu wilt u dat de hond stil blijft staan. Is handig bij de dierenarts en op tentoonstellingen
 • Foei: dit zegt u hard en scherp als de hond iets doet wat u beslist nooit wilt toestaan
 • Nee: dit zegt u luid en duidelijk als de hond iets doet wat nu niet kan, maar in een andere situatie misschien wel. Het is dus niet zo’n onverbiddelijk bevel als “foei”
 • Goed zo ! Brave hond !: dit zijn geen bevelen, maar prijzende lovende woorden. Het doet er dan ook niet zoveel toe wat u zegt.

C’est le ton qui fait la musique, ofwel het gaat om de toon waarop u iets zegt. U moet BESLIST NIET HARDER gaan praten of schreeuwen als u de hond een bevel geeft. Ook niet als u boos op hem bent! In dat geval dient hij uit de manier waarop u iets zegt op te kunnen maken, dat u meent wat u zegt. Uw gewone dagelijkse manier van spreken zal uitstekend voldoen.

Maks Doggies

Trainen van uw pup

Tussen de zes en negen maanden kan uw teef loops worden, zij verliest dan bloed gedurende ca. 12 dagen. De loopsheid zelf duurt echter 21 dagen en deze hele periode moet u haar goed in de gaten houden. Aan de lijn uitlaten en niet alleen in de tuin als daar andere honden bij kunnen komen. Het karakter van een loopse teef kan iets veranderen. Vaak zijn ze wat nukkig. Sommige willen meer aandacht, andere zijn wat sloom. Als uw hond deze gedragingen vertoont kunt u de training beter even onderbreken tot de loopsheid over is.

Opvoeding en training lopen in wezen in elkaar over. Als u thuis uw pup leert, dat hij op zijn plaats moet blijven, bent u ook bezig met het “AF” commando voor buiten of op visite. Opvoeding gaat spelenderwijs, zo tussen de bedrijven door. Het trainen van de hond gebeurt planmatiger. U trekt hier echt tijd voor uit. Doe dat niet als uw hoofd er niet naar staat. Of als uw hond er duidelijk geen zin in heeft. Zodra u dat merkt besluit u de training met een oefening die hij kent en leuk vindt. Die oefening moet hij dan ook goed doen, waarna u – alvorens naar huis te gaan – wat met hem speelt. Geef hem geen eten voor u met hem gaat wandelen of gaat trainen. U gaat toch ook niet joggen met een volle maag? Hou de lessen kort, bedenk dat u van een pup maar heel kort geconcentreerde aandacht kunt verlangen.

Maks Doggies opvoeding van de pup
Maks Doggies opvoeding van de pup

Maks Doggies

Blijven (staan)

Het commando “STA” kunt u oefenen als u de pup zijn borstelbeurt geeft. U zet de hond op zijn vier poten, waarna u met uw ene hand op zijn buik kriebelt, terwijl de andere met de borstel over zijn rug aait. Onderwijl herhaalt u af en toe het woord “STA”. Niet te vlug achter elkaar zeggen, dan gaat de klank voor hem verloren. Ook hier is het weer een kwestie van geduldig herhalen tot de pup begrijpt wat de bedoeling is. U mag hem gerust prijzen als hij ‘mooi’ blijft staan. Geef hem na de borstelbeurt een hondenkoekje. Het is verbazend hoe vlug ze weten dat er na de borstelbeurt iets lekkers wacht. Het commando “BLIJF” is eigenlijk een overbodig iets. Als je zit, ergens afligt, staat of op een plaats moet blijven liggen “BLIJF” je namelijk al. Toch is het een nuttig ondersteunend commando. Uit de klank ervan schijnt menige hond te begrijpen , dat het de baas ernst is. U kunt het in toegevoegde zin gebruiken bij de bovenstaande oefeningen.

Maks Doggies

Bedenk van tevoren wat je wilt

Eén van de belangrijkste oefeningen is het ‘komen op bevel’. Een hond die gehoorzaamt als hij geroepen wordt.

Bijna iedere hondeneigenaar probeert het zijn hond te leren, sommigen succesvoller dan anderen; het komen op commando. Wil je voorkomen dat je het gevoel hebt dat je hond bananen in zijn oren gestopt heeft? Dat jij op je hardst staat te roepen met als enige effect dat je achter je rug om uitgelachen wordt door mensen die toevallig langs komen lopen? Lees dan voordat je heel hard gaat oefenen even deze tips door.

Maks Doggies opvoeding van de pup
Maks Doggies opvoeding van de pup

Maks Doggies

Ook roepen als je niet van plan bent aan te lijnen

Sommige eigenaren ´straffen´ hun honden onbewust door ze iedere keer als ze komen aan te lijnen. Tot die tijd kon je hond lekker spelen, snuffelen, of andere dingen doen waar hij zelf zin in had. Maar zodra hij geroepen wordt is het afgelopen met de pret en moet hij mee naar huis. Logisch dat je dan als hond geen zin hebt om te komen.
Om te voorkomen dat je hond komen als iets vervelends gaat zien kun je hem dus ook bij je roepen als je niet van plan bent verder te gaan. Roep hem dan bij je, beloon hem als hij luistert en laat hem vervolgens weer verder gaan met waar hij mee bezig was.
Roep je hond op dezelfde manier als je traint en in het echt

Als je met je hond oefent roep je hem waarschijnlijk op een rustige manier met zacht volume. Buiten hoor je geregeld dat er geïrriteerd naar een hond geschreeuwd wordt, zeker als hij de eerste keer niet luistert. Dit maakt het voor een hond echter alleen maar moeilijker om te luisteren. Hij herkent het commando dan namelijk niet meer. Vergelijk het met Engels voor ons. Het is veel moeilijker om te verstaan wat er in een liedje gezongen wordt dan wat iemand duidelijk en rustig tegen je zegt.
Verwacht niet te veel.
Bepaal van te voren of er een reële kans is dat je hond komt als je hem roept. Als die er niet is kun je hem beter mee lokken door bijvoorbeeld een koekje voor zijn neus te houden en trainen op een niveau dat wel haalbaar is. Zo is het bijvoorbeeld in de meeste gevallen niet realistisch om van een jonge hond te verwachten dat hij komt als je roept terwijl hij net naar een groep honden toe rent of aan het spelen is. Als je je hond roept en vervolgens kunt belonen, gaat hij komen alleen maar leuker vinden, waardoor hij uit steeds moeilijkere situaties zal komen.
Oefenen, oefenen, oefenen…
En tenslotte een van de belangrijkste punten, hoe meer je traint, hoe beter het gedrag wordt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd beloningen mee hebt als je gaat wandelen, zodat je je hond ook dan kunt belonen als hij heel goed luistert. Maak er een spelletje van en roep hem op onverwachte momenten. Als je bereid bent er genoeg tijd in te investeren kun je je hond uit iedere situatie leren komen.